ANCIENT INDIAN HISTORY -101 TO 110 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

101. The Angkor Wat temple was dedicated to
A.) Shiva B.) Vishnu
C.) Buddha D.)All the above

Answer: Vishnu

102. The Jain sculpture of Gommatesvara, the son of the first Jain Rishabhanatha is found at
A.) Kanchi B.) Maski
C.) Nashik D.) Sravanabelagola

Answer: Sravanabelagola

103. The Kailash temple was built by the Rashtrakutas
A.) Dantivarman B.) Krisnha 1
C.) Dhruva D.) None

Answer: Krishna 1

104. Which of the following was founder of Rashtrakuta Dynasty?
A.) Govinda iii B.) Dhruva
C.) Dantivarman D.) None

Answer: Dantivarman

105. Bhoja 1 is also known by names of
A.) Mihir B.) Prabhasa
C.) Kailasha D.) Both a and b

Answer: Both a and b

106.The earliest evidence of rice cultivation comes from which among the following valleys
A.) Central Ganga Valley B.) Belan Valley
C.) Gomal Valley D.) Bolan Valley

Answer: Belan Valley

107. The inscriptions of Ashoka and the Brahmi script were deciphered by
A.) Alexander Cunningham B.) James Princep
C.) Max Muller D.) Mortimer Wheeler

Answer: James Princep

108.Asvashastra was written by
A.) Salihotra B.) Prithuyashas
C.) Paitamaha D.) None

Answer: Salihotra

109. A copper image of Buddha, about 80 feet high was erected at
A.) Muzaffarpur B.) Darbhanga
C.) Patna D.) Nalanda

Answer: Nalanda

110.The Harappan towns which is divided into three parts is………
A.) Lothal B.) Kalibanga
C.) Dholavira D.) Chanhudaro

Answer: Dholavira

Leave a Reply