ANCIENT INDIAN HISTORY. CONTI: 111 TO 120 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

111. The Mathura school of art flourished during the reign of

a. Kanishka
b. Kadphises-1
c. Vasudeva
d. Kushanas

Answer: Kushanas

112. Which one of the following travelers visited India during the Gupta period?

a. Hiuen-Tsang
b. Fa- Hien
c. Marco Polo
d. Nicolo Conti

Answer: Fa-Hien

113.The illustrious names of Aryabhatta and Varahamihir are associated with the age of the

a. Guptas
b. Kushanas
c. Mauryas
d. Palas

Answer: Guptas

114. Gupta empire declined in the fifth century AD. as a consequence of

a. Chalukya raids
b. Greek invasion
c. Hun invasion
d. Pallava raids

Answer: Hun invasions

115. During whose reign did the Gandhara School of art blossom?

a. Harsha
b. Ashok
c. Kanishka
d. Chandragupta 2

Answer: Kanishka

116. The capital of Kosala kingdom was –

a. Ujjain
b. Kasi
c. Kausambi
d. Ayodhya

Answer: Ayodhya

117. Who among the following foreigners was the first to visit India?

a. Hiuen-Tsang
b. Megasthenese
c. I Ching
d. Fahien

Answer: Megasthenese

118. The Ajanta painting belongs to the

a. Harappan period
b. Mauryan period
c. Buddhist period
d. Gupta period

answer: Gupta period

119.The Saka Era commenced in

a. 50 BC
b. 28 AD
c. 78 AD
d. 129 AD

Answer: 78 AD

120. Who of the following was a contemporary of Alexander the Great?

a. Bimbisara
b. Chandragupta Maurya
c. Ashoka
d. Pushyamitra Sunga

Answer: Chandragupta Maurya

Leave a Reply