ANCIENT INDIAN HISTORY. CONTI: 121 TO 130 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

121. Whose achievements are recorded in the Allahabad Pillar inscription?

a. Chandragupta Maurya
b. Samudra Gupta
c. Vikramaditya
d. Skand Gupta

Answer: Samudra Gupta

122. The temple of Konark was built by Narasimha of the

a. Maratha Administration
b. Chola Administration
c. Ganga Administration
d. Vijayanagar Administration

Answer: Ganga Administration

123. Alexander defeated Porus in 326 BC. at the battle of :

a. Thaneshwar
b. Tarain
c. Peshawar
d. Hydaspes

Answer: Hydaspes

124. Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?

a. Kanishka
b. Vikramaditya
c. Samudra Gupta
d. Asoka

Answer: Kanishka

125.The great silk-route to the Indians was opened by –

a. Kanishka
b. Ashoka
c.Harsha
d. Fa-Hien

Answer: Kanishka

126. The Iron Pillar at Mehrauli in Delhi is believed to record the achievements of

a. Ashoka
b. Chandragupta Maurya
c. Samudragupta
d. Chandragupta 2

Answer: Chandragupta 2

127. The capital of Kalinga was

a. Taxila
b. Suvarnagiri
c. Ujjain
d. Toshali

answer: Toshali

128.Amuktamalayada is a book written by

a. Harshavardhana
b. Sri Krishna Deva Raya
c. Bana Bhatta
d. Rajendra Chola

Answer: Sri Krishna Deva Raya

129. Which of the following books is based on a story appearing in the beginning of Mahabharata?

a. Mudra Rakshasha
b. Malvikagnimitra
c. Geet Govinda
d. Abhigyan Shakuntalam

Answer: Abhigyan Shakuntalam

130. Malavikagnimitra, a book based on the life of Agnimitra son of Pushyamitra Sunga, is written by

a. Kalidasa
b. Visakha Dutta
c. Jaidev
d. Chanakya

Answer: Kalidasa

Leave a Reply