ANCIENT INDIAN HISTORY . CONTI: 131 TO 140 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

131. Who among the following is known as the ‘Father of Indian Medicine’?

a. Charaka
b. Sushruta
c. Patanjali
d. Panini

Answer: Charaka

132. He was an ancient Indian surgeon, also known as the ‘Father of Surgery’.

a. Charaka
b. Sushruta
c. Patanjali
d. Vatsayana

Answer: Sushruta

133. Which of the following books dwells upon various surgeries and surgical instruments?

a. Charaka Samhita
b. Bhrigu Samhita
c. Sushruta Samhita
d. Rajatarangini

Answer: Sushruta Samhita

134. Who of the following is credited with the introduction of decimal system?

a. Aryabhatta
b. Bhaskaracharya
c. Varahamira
d. Kautilya

Answer: Bhaskaracharya

135. Who among the following is the author of the book ‘Prithviraj Raso’?

a. Bana Bhatt
b. Chand Bardai
c. Todar Mal
d. Mirabai

Answer: Chand Bardai

136. The greatest invention of man in palaeolithic age was :

Answer: Fire

137. Who discovered the Indus Valley Civilization :

Answer: Dayaram Sahini

138. The Vedas are the main source of information for which civilization :

Answer: Aryans

139. Rig Veda is believed by the historians to have been written when it was :

Answer: Beginning of Iron age

140. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

A. Sutlej and Beas
B. Jhelum and Chenab
C. Ravi and Chenab
D. Ganga and Yamuna

Answer: Jhelum and Chenab

Leave a Reply