ANCIENT INDIAN HISTORY. CONTI: 141 TO 150 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

141. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

A. military affairs
B. the state treasury
C. the royal household
D. the land revenue system

Answer: military affairs

142. Tripitakas are sacred books of

A. Buddhists B. Hindus
C. Jains D. None of the above

Answer: Buddhists

The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

A. Nirvana B. Sangha
C. Buddha D. Dhamma

Answer: Nirvana

144. The treaty of Srirangapatna was signed between Tipu Sultan and

A. Robert Clive
B. Cornwallis
C. Dalhousie
D. Warren Hastings

Answer: Cornwallis

145. Through which one of the following, the king exercised his control over villages in the Vijayanagar Empire?

A. Dannayaka B. Sumanta
C. Nayaka D. Mahanayakacharya

Answer: Mahanayakacharya

146. The troops raised by the emperor but not paid directly the state and place under the charge of mansabadars were know as

A. Walashahi B. Barawardi
C. JCumaki D. Dakhili

Answer: Dakhili

147. Todar Mal was associated with

A. music
B. literature
C. land revenue reforms
D. law

Answer: land revenue reforms

148. The Upanishads are

A. a source of Hindu philosophy
B. books of ancient Hindu laws
C. books on social behavior of man
D. prayers to God

Answer: a source of Hindu philosophy

149. The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was

A. Bukka I
B. Devaraya I
C. Krishnadevaraya
D. Ramaraya

Answer: Devaraya I

150. The twenty-third Jaina teacher, Parsva, the immediate predecessor of Mahavira enjoined on his disciples four great vows. To these Mahavira addes which of the followings as the fifth vow?

A. Abstention from stealing
B. Non-injury
C. Brahmacharya or continence
D. Non-attachment

Answer: Brahmacharya or continence

Leave a Reply