ANCIENT INDIAN HISTORY. CONTI: 21 to 30 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

21. Which of the following book advises the king to devote a part of his time every day for hearing the narrations of History?
(A) Atharvaveda
(B) Brahmanas
(C) Upanishads
(D) Arthashastra

Answer: Arthashastra

22. What was the number of main Puranas?
(A) 14
(B) 16
(C) 18
(D) 20

Answer: 18
23. According to many scholars the Puranas were completed during the reign of
A.) Parishit
B.) Mahapadma Nanda
C.) Uday
D.) All the above

Answer: Mahapadma Nanda

24. The Greek ambassador Megasthenes came in the court of
A.) Ajatasatru
B.) Udayi
C.) Mahapadma Nanda
D.) Chandragupta Maurya

Answer: Chandragupta Maurya

25. The book ‘Rajatarangini’ was written by
A.) Al-beruni B.) Kalhan
C.) Kalidas D.) Rajshekhar

Answer: Kalhan

26. Who wrote extensively about India in a book called ‘Indica’?
A.) Kautilya B.) Arrian
C.) Diodorus D.) Megasthenes

Answer: Megasthenes

27.The Harappan civilization was discovered in
A.) 1864-65 B.) 1920-21
C.) 1853-54 D.) 1891-92

Answer: 1920-21

28. The relics of this civilization were first noticed at
A.) Mohenjodaro B.) Harappa
C.) Rojdi D.) Kalibangan

Answer: Harappa

29. The important site of Harappa was excavated by
A.) R.D.Banerjee B.) John Marshal
C.) D.R.Sahni D.) R.S.Sharma

Answer: D.R Sahni

30. The Doors, Windows of Harappan building were made of
A.) Iron and wood B.) Alabaster and mats
C.) Wood and alabaster D.) Wood and mats

Answer: Wood and mats

Leave a Reply