ANCIENT INDIAN HISTORY; CONTI: 31 to 40 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

31. the most remarkable feature of the citadel mound is the great bath at
A.) Ganhwarlwala B.) Kot diji
C.) Mohenjodaro D.) All the above

Answer: Mphenjodaro

32. The Harappan civilization is referred to as a
A.) Gold age civilization B.) Iron age civilization
C.) Copper age civilization D.)Bronze age civilization

Answer: Bronze age civilization

33. The book ‘Hindu polity’ published in 1924 was written by
A.) Rajendra Lal Mitra B.) V.K.Rajwade
C.) K.P.Jayaswal D.) K.A.Nilkant sastri

Answer: K.P Jayaswal

34. Who was the author of the book ‘a history of ancient India’ and the book ‘a history of south India’?
A.) R.K.Mookerji B.) James mill
C.) K.A.Nilkant sastri D.) A.S.Altekar

Answer: K.A Nilkant sastri

35. Which of the following are called ‘limbs of Vedas’?
A.) Aranykas B.) Vedangas
C.) Upanishads D.) All the above

Answer: Vedangas

36. The Jain and Buddhist literature were written in
A.) Sanskrit B.) Sanskrit and Hindi
C.) Prakrit D.) Prakrit and Pali

Answer: Prakrit and Pali

37. Mudrarakshasa, a play, was written by
A.) Bhasa B.) Panini
C.) Vishakhadatta D.) Vikramaditya

Answer: Vishakhadatta

38. Fragments of cotton cloth have been found at
A.) Lothal B.) Rakhi Garhi
C.) Dholavira D.) Mohenjodaro

Answer: Dholavira

39. The cultivated field has been excavated at
A.) Banawali B.) Mohanjodaro
C.) Ganworlawala D.) Kalibangan

Answer: Kalibangan

40. A striking oblong sealing representing the earth or mother goddess, has been found at
A.) Lothal B.) Alamgirpur
C.) Harappa D.) Mohenjodaro

Answer: Harappa

Leave a Reply