ANCIENT INDIAN HISTORY. CONTI: 61 to 70 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

61. Which one of the following gods was revered as the messenger between the earth and the heaven?
A.) Soma B.) Varuna
C.) Agni D.) Surya

Answer: Agni

62. The oldest surviving records of the Aryans is
A.) The Mahabharata B.) The Geeta
C.) The rig veda D.) The Sama Veda

Answer: The Rig Veda

63.The lower Palaeolithic famous site of Attirampakkam is situated in
A.) Karnataka B.) Madhya Pradesh
C.) Tamil Nadu D.) Orissa

Answer: Tamil Nadu

64. The economy of the earliest Neolithic culture was based on
A.) Industrial economy B.) Agricultural economy
C.) Animal husbandry economy D.) All the above

Answer: Agricultural Economy

65. The term ‘Hiranya’(in rig veda) is used for
A.) Animals B.) Ornaments of gold
C.) Gold coins D.) None of the above

Answer: Ornaments of Gold

66. The centre of civilization in the later Vedic shifted from Saraswati to
A.) Yamuna B.) Ganga
C.) Brahmaputra D.) Sindhu

Answer: Ganga

67. Pravahana Jaivali was a king of
A.) Magadha B.) Kosala
C.) Kashi D.) Panchala

Answer: Panchala

68. The Rig Vedic kikatas have been identified with
A.) Kasha B.) Kosala
C.) Videha D.) Magadha

answer: Magadha

69. ……. appointed Parnadatta as the Provincial Governor of Saurashtra
A.) Skandagupta B.) Rudradaman
C.) Chandragupta II D.) Maurya

Answer: Skandagupta

70. The river ‘sadanira’ has been identified with
A.) Brahmaputra B.) Yamuna
C.) Ganga D.) Gandak

Answer: Gandak

Leave a Reply