ANCIENT INDIAN HISTORY. CONTI: 71 to 80 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

71. The place ‘videha’ has been identified with
A.) Modern Allahabad B.) Modern gaya
C.) Modern tirhut D.) Modern Magadha

Answer:Modern tirhut

72. The growth of economic prosperity is indicated in many prayers contained in the
A.) Rig Veda B.) Sama Veda
C.) Yajur Veda D.)Atharva Veda

Answer: Atharva Veda

73. Niska’ and ‘Satmana’ were the units of
A.) Ornaments B.) Village
C.) Currency D.) Administration

Answer: Currency

74. The earliest Neolithic settlement in the Indian subcontinent first developed in
A.) The north of Ganga B.) The south of the Narmada
C.) The west of the Indus D.) The east of the Brahmaputra

Answer: The West of the Indus

75. The most distinguishing feature of these Chalcolithic cultures is their distinct
A.) Agriculture B.) Trade
C.) Urbanisation D.) Painted pottery

Answer: Painted Pottery

76. The people of Malwa culture settled mostly on the
A.) Ganga and its tributaries B.) Narmada and its tributaries
C.) Godavari and its tributaries D.) Koshi and its tributaries

Answer: Narmada and its tributaries

77.The title Devaputra was adopted by rulers of ……. dynasty.
A.) Saka-Kshatrapa B.) Maurya
C.) Sunga D.) Kushana

Answer: Kushana

78. The term ‘shreni’ was used for
A.) Head of village B.) Head of army
C.) Head of guild D.) None of the above

Answer: Head of guild

79. One of the great sages who differed with Sankara was
A.) Charvaka B.) Kapila
C.) Ramanuja D.) Gautam

Answer: Ramanuja

80. Conch shell for bangles were traded to Chalcolithic regions from
A.) Balakot B.) The Saurashtra coast
C.) The Malavar coast D.) None

Answer: The Saurashtra coast

Leave a Reply