ANCIENT INDIAN HISTORY . CONTI: 11 to 20 (FOR I.B.P.S and Other Bank Competitive Exam, CAT, UPSC, CSAT, SSC, Defence Competitive Exams, UGC , L.I.C / G.I.C AO, Aptitude Test)

11. Which Sufi saint dargah is at Ajmer?
(A) Salim chisti
(B) Muinuddin chisti
(C) Baba Farid
(D) Hazarat Nizamuddin

Answer: Muinuddin chisti

12. What was the term used by the Sufis for the successor nominated by the teacher of a particular order or srisilah ?
(A) Khanah
(B) Pir
(C) Murid
(D) Wali

Answer: Wali

13. For the first time land was divided into different categories for purposes of revenue on the basis of the quality of land and its capacity for production during the reign of
(A) Alauddin Khilji
(B) Feroze thuglaq
(C) Sher Sha Suri
(D) Maohammadbin Tuglaq

Answer: Sher Sha Suri

14. The capital of India was shifted during the reign of
(A) Minto
(B) Chemsford
(C) Curzon
(D) Hardinge

Answer: Hardinge

15. The earliest evidence of silver in India is found in the
(A) Harappa Culture
(B) Chalcolithic culture of western India
(C) Vedic texts
(D) Silver punch – marked coins

Answer: Harappa Culture

16. The dynasty that excelled itself as a naval power was that of
(A) Cheras
(B) Pallavas
(C) Cholas
(D) Hoyasalas

Answer: Cholas

17. The structure of Qutub miner was completed by
(A) Aaram Shah
(B) Qutbuddin Aibak
(C) Illutimish
(D) Mohammadbin Tuglaq

Answer: Illutimish

18. Which minor rock edict of Ashoka describes the conquest of Kalinga by Ashoka?
(A) No.X
(B) No.XI
(C) No.XII

Answer: No.XIII

19. Archalogical excavations have revealed remains of stadium in
(A) Lothal
(B) Tanjore
(C) Broach
(D) Sopara

Answer : Lothal

20. Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar?
(A) Parmar
(B) Prathihara
(C) Rathor
(D) Sisodiya

Answer: Parthihara

Leave a Reply