AYYA VAIKUNDAR ( Vaikunda Swamikal)

 

 

Ayya Vaikundar (1809–1851), also known as Incarnation of Lord Vishnu, was a 19th-century social reformer and iconoclast who worked for the upliftment of downtrodden people in the Kingdom of Travancore. He is central to the Hindu denomination of Ayyavazhi, as per holy scripture. Akilattirattu Ammanai says that he was Lord Vishnu.

He was born in 1809 to Ponnu Madan and Veyilal Amma at Poovandanthope in the Kanyakumari District (part of Travancore then). They initially named the child Mudisoodum Perumal, meaning “Lord with a crown”. But the people complained to authorities about the name and they forced the parents to change his name to Muthukutty.

Vaikundar inspired a group of his devotees to undertake a religious exercise called Thuvayal Thavasu. Participants of this exercise seem to have sold out their properties in a manner of renunciation, at half of their value. And, with a bare minimum of means of livelihood, they had gone to a place near the eastern seashore, know presently as Vakaippathi, situated at about four kilometers to the north of Cape Comorin. They camped there together and performed the following actions in a manner of a ritual: They took a bath and washed their clothes in the seawater thrice everyday and cooked vegetarian meal with raw rice and green-grams, and ate it only once a day.

He is referred to as Sampoorna thevan (Mudi sudum Perumal), a deva (a deity) according to his followers. Ayya Vaikundar is the Founder of Samathwa Samajam in 1836, a reform movement for nadar community

IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS

 

 

  1. Ayya Vaikundar called the Travancore King as:

Answer : Ananthapuri Devil

 

2. Ayya Vaikundar called the British Rule as:

Answer : Rule of White Devil (Ven Neechan)

 

 

3. Who raised voices against Devadasi system?

Answer : Ayya Vaikundar

 

4. Famous Words of Vaikunda Swamikal

Answer : “Jathi Onrai, Matham Onrai, Deivam Onrai, Ulakam Onrai, Neethi Onrai for men”.

 

5. Founder of Samathwa Samajam ?

Answer : Vaikunda Swamikal (1936).

 

6. Vaikunda Swamikal started meditation at?

Answer : Poovandar Thoppu (Swami Thoppu)

 

7.  The main disciple of Vaikunda Swamikal?

Answer : Thycaud Ayya

 

 

8. Ayya Vaikundar was arrested and imprisoned at?

Answer : Singarathoppu Jail (1838) (Travancore)

 

 

9. Who is known as ‘Sampoorna Devan” ?

Answer : Ayya Vaikundar

 

10. The founder of the Spiritual thoughts Ayyavazhi (The Path of the father) ?

Answer : Ayya Vaikundar

 

11. Name of the books shares the idea of Ayyavazhi ?

Answer : Akhilathiruttu Ammanai and Arulnool

 

12. The Symbol of Ayyavazhi ?

Answer : A Lotus Carrying a Flame.

 

13. Who constructed public well for people ?

Answer : Vaikunda Swamikal

 

14. Vaikunda Temple is located at ?

Answer : Swamithoppu (Kanyakumari)

 

 

 

Leave a Reply