KERALA RENAISSANCE – IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS – 2

 

CHATTAMBI SWAMIKAL

 

  1. Real name 0r pet name of Chattambi Swami was ?

Ans : Kunjan pillai or Kunjan

 

2. The first Guru of Chattambi Swamikal ?

Ans :Pettayil Raman Pillai Assan

 

3. The Guru of Chattambi Swamikal ?

Ans : Thycadu Ayya

 

4. Chattambi Swami learned Hadayoga Vidya from ?

Ans :  Thycadu Ayya

 

5. Chattambi Swami got Enlightenment at ?

Ans : Vadaveeswaram (Tamilnadu)

 

6.  Who is known as “Sarva Vidyadirajan” ?

Ans : Chattambi Swami

 

7. Who gave the name “Shanmugadasan” to  Chattambi Swami ?

Ans : Thycaud Ayya

 

8. The year which Chattambi Swamikal Visit Sree Narayana Guru ?

Ans : 1882
9.  The place where Chattambi Swamikal met Sree Narayana Guru ?

Ans : Aniyoor temple

 

10. The book written by Sree Narayana Guru in the respect of  Chattambi Swamikal ?

Ans : Nava Manjari

 

11.  The year which Chattambi Swamikal visited Swami Vivekananda in ?

Ans : 1892(Ernakulam)

 

12. “I met a real man in Malabar“who said this lines about Chattambi Swami ?

Ans : Swami Vivekanandan

 

13. The work of Chattambi Swamikal which criticized Alathoor Sivayogi’s Mokshapradeepam ?

Ans : Mokshapradeepa Khandanam

 

14. Who is known as “saint without saffron” ?

Ans : Chattambi Swamikal

 

15.  The place where Chattambi Swamikal attain Mahasamadhi ?

Ans : panmana (Kollam)

 

 

AYYANKALI

 

1. Who is known as father of Modern Dalit ?
Ans : Ayyankali

2. Who is known as Pulaya Raja ?

Ans : Ayyankali

3. The title Pulaya Raja given by ?

Ans : Gandhiji

4. The founder of Sadhu Jana Paripalana sangham ?

Ans : Ayyankali

5. The journal of Sadhu Jana Paripalana  Sangam ?

Ans : Sadhujana paripalini

6.The first editor of Sadhujana paripalini ?

Ans: Chempamthara Kalichothi Karuppan
7.  The year which the name of Sadhu Jana Paripalana  Sangham was changed into Pulaya Mahasabha ?
Ans : 1938

8. Ayyankali started Kudipallikodam at ?

Ans : Venganoor (1905)

9. The year which Ayyankali met Sree Narayana Guru in ?

Ans :1912 (Balaramapuram)
 

10. The founder of Kochi Pulaya Sabha ?

Ans : Ayyankali
11. The leader of Villuvandi Samaram(1893) ?
Ans: Ayyankali

12. Villuvandi Samaram begin and end in?

Ans : Venganoor to Thiruvananthapuram

13 . The leader of Thonooramand Samaram(1915) ?

Ans: Ayyankali
 

14. Thonooramand Samaram is also known as  ?

Ans : ooruttambalam revolt

15. The leader of Kallumala Samaram ?

Ans: Ayyankali

16. Kallumala Samaram took place in?

Ans : Kollam(1915)

17.  First Dalit person become member in Sree Moolam Praja Sabha ?

Ans : Ayyankali

18 . Ayyankali died on ?

Ans : 18th June 1941
19. Ayyankali’s tomb is known as ?
Ans : Panjajanyam (Chithrakoodam)

20. The headquarters of Kerala SC and ST Development Corporation is situated in?

Ans : Thrissur (Ayyankali Bhavan)

21. Who called Ayyankali as the Great Son of India ?

Ans : Indira Gandhi

22. The statue of Ayyankali situated at ?

Ans : Kowdiar square (Thiruvananthapuram)
23.  Who unveiled the statue of Ayyankali at Kowdiar square ?
Ans : Indira Gandhi

24. The Architect of the statue of Ayyankali ?

Ans : Ezra David

25. The year which Kerala Government started Ayyankali Urban Employment Guarantee Scheme ?

Ans : 2010

26. The year which Indian Postal Department published postage stamp in the memory of Ayyankali ?

Ans : 12th August 2002

28. Which University sets up a chair in the name of Ayyankali?

Ans : Central University in kasargod

29. The Prime Minister who attended 152nd birth anniversary of Ayyankali ?

Ans: Narendra Modi
SAHODARAN AYYAPPAN

 

  1. Sahodaran Ayyappan launched ‘Mishrabhojanam‘ programme at Cherayi in ?

Answer :- 1941

 

2. Who became the editor of ‘Yukthivadi’ Magazine in 1928?

Answer :- Sahodaran Ayyappan

 

3. Who founded Sahodara Sangham for eradicating casteism?

Answer :Sahodaran Ayyappan

 

4. The journal started By sahodaran Ayyappan from Mattancherry?

Answer :Sahodaran

 

5. Who raised the slogan No Caste ,No Religion,No God for human beings?

Answer:Sahodaran Ayyappan