KERALA RENAISSANCE – IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS – 5

 

V. T. BHATTATHIRIPAD

 

  1. Who Propagated Mixed Caste Marriage in Brahmin Society?

Answer : V.T. Bhattathiripad

 

2.  Yogakshema Sabha was founded on?

Answer : 1908 (Aluva)

 

3. First President of Yogakshema Sabha?

Answer : Deshamangalathu Sankaran Namboothiripad

 

4. The mouthpiece of Yogakshema Sabha?

Answer : Mangalodhayam

 

5. The Slogan of Yogakshema Sabha?

Answer : Make Namboothiries into Human beings

 

6. Founder of Namboothiri Yuvajana Sangam (1919)?

Answer : V.T. Bhattathiripad

 

7. The mouthpiece of Namboothiri Yuvajana Sangam?

Answer : Unni Namboothiri

 

8. The drama “Adukkalayil Ninnum Arangathekku” was written by?

Answer : V.T. Bhattathiripad

 

9. The drama “Adukkalayil Ninnum Arangathekku” was first performed at?

Answer : Edakkunni (1929)
10. The leader of Yajana Yathra?

Answer : V.T. Bhattathiripad

 

11. Yajana Yathra was conducted on?

Answer : 26 April 1931

 

12. Yajana Yathra was conducted from?

Answer : Thrissur to Chandragiripuzha (Kasaragod)

 

13. Autobiography of V.T. Bhattathiripad?

Answer : Kannerum Kinavum

 

14. The winner of Kerala Sahithya Academy Award in 1972?

Answer : V.T. Bhattathiripad

 

15. Major Works of V.T. Bhattathiripad ?

Answer :

a. Kannerum Kinavum

b. Adukkalayil Ninnum Arangathekku

c. Rajani Rangam

d. Karmavipakam

e. Vedivettom

f. Karinchantha

g. Pozhinjapookal

h. Chakravalangal

i. Satyamennathu Ivida Manushyanakunnu

 

16. The V.T. Bhattathiripad College is situated in?

Answer : Sreekrishnapuram (Palakkad)

 

 

KUMARAN ASAN

 

  1. Who is known as Poet of Love?

Answer: Kumaranasan

2. Who is known as Ashayagambhiran?

Answer: Kumaranasan

3.  Joseph Mundassery called him as?

Answer: Viplavathinte Sukanakshatram

4. The title Mahakavi was awarded by?

Answer: Madras University (1922)

 

5. First notable work of kumaranasan?

Answer: Veenapoovu

6. Important works?

Answer:
a. Soundarya Lahari

b. Sankara Sathakam

c. Subhrahmanya Sathakam

d. Sthothrakrithikal

e. Veenapoovu(1907)

f. Oru Simhaprasavam

g. Nalini

h. Leela

I. Prarodanam

j. Balaramayanam

k. Sribudhacharitham

l. Grammavrikshattile Kuyil

m. Chintaavishtayaya Sita

n. Duravastha

o. Chandalabhikshuki

p. Manimala

q. Vanamala

r. Karunakara

s. Mrthyanjayam

t. Kootu Kavita

u. Mangalam

 

7.  The book “Asan Navodhanathinte Kavi” written by?

Answer: Sankaran Thayattu

 

8. First malayalie poet who appeared in postal stamp?

Answer: Kumaranasan (12 April 1973)

 

9. Asan Memorial is situated at?

Answer: Thonnakkal(1958)