KUMARAN ASAN

 

 

Asan was born in a merchant family belonging to the Ezhava community in April 1873 in Kayikkara village, Chirayinkeezhu taluk, north of Thiruvananthapuram district of Kerala, south India. Named Kumaran, he was the second son in a family of nine children. His father, Narayanan Perungudi, was well versed in Malayalam and Tamil.His mother, Kaali. Asan inherited his taste for Kathakali and classical music. Kumaru trained in mathematics and Sanskrit for which he had a passion. Even though through his father’s efforts, he got a job as a primary school teacher and an accountant to a wholesaler at the age of 14, he quit the job two years later to pursue higher studies in Sanskrit. He undertook a studentship in poetry under Manamboor Govindan Asan. He wished to learn Yoga and Tantra and worked as an apprentice in a Muruga temple at Vakkom. He composed a few devotional songs for the benefit of regular worshippers at this temple.

In 1917 Asan married Bhanumathiamma, the daughter of Thachakudy Kumaran – younger brother of Padmanabhan Palpu’s father. . Bhanumathiamma, who was an active social worker, later remarried after Asan’s death and died in 1975.

Some of the earlier works of the poet were Subramanya Sathakam and Sankara Sathakam, wherein Asan voiced his devotional aspirations. His short poem Veena -Poovu (fallen flower) is a literary classic. It paved the way for a new movement in Malayalam literature. His elegy Prarodanam mourns the death of his contemporary and friend A. R. Raja Raja Varma, the famous grammarian. His Khanda Kavyas (poems) like Nalini, Leela, Karuna and Chandaalabhikshuki won critical acclaim as well as popularity. In Chintaavishtayaaya Seetha (The Contemplative Sita) he displays his poetic artistry, while in Duravastha, he patiently and skilfully tears down the barriers created by feudalism, orthodoxy and casteism and consummates the dictum of the Guru, “One Caste, One Religion, One God for man”.

 

He wrote the epic poem Buddha Charitha for which he got inspiration from Edwin Arnold’s Light of Asia. While in Duravastha, he revealed his revolutionary zeal for fighting caste distinctions; a few other poetic works had a distinct Hindu/Buddhist slant.

 

He died aged 51 as a result of a boat accident in January 1924 while travelling to Kollam from a function in Alappuzha. The boat capsized at Pallana and all on board drowned, except Ouseph Kurian Mappila Thannikuzhiyil Kanjirathanam . Kumaranasan was the only poet in Malayalam who became mahakavi without writing a mahakavyam.

 

The Kumaran Asan National Institute of Culture at Thonnakkal was founded in 1958 in his memory, and includes a small house which he had built on his land.

IMPORTANT QUESTIONS 

 

  1. Who is known as Poet of Love?

Answer: Kumaranasan

2. Who is known as Ashayagambhiran?

 

Answer: Kumaranasan

3.  Joseph Mundasseri called him as?

 

Answer: Viplavathinte Sukanakshatram

4. The title Mahakavi was awarded by?

Answer: Madras University (1922)

 

5.First notable work of kumaranasan?

Answer: Veenapoovu

 

6. Important works?

Answer:
a. Soundarya Lahari

b. Sankara Sathakam

c. Subhrahmanya Sathakam

d. Sthothrakrithikal

e. Veenapoovu(1907)

f. Oru Simhaprasavam

g. Nalini

h. Leela

I. Prarodanam

j. Balaramayanam

k. Sribudhacharitham

l. Grammavrikshattile Kuyil

m. Chintaavishtayaya Sita

n. Duravastha

o. Chandalabhikshuki

p. Manimala

q. Vanamala

r. Karunakara

s. Mrthyanjayam

t. Kootu Kavita

u. Mangalam

 

7.  The book “Asan Navodhanathinte Kavi” written by?

Answer: Sankaran Thayattu

 

8. First malayalie poet who appeared in postal stamp?

Answer: Kumaranasan (12 April 1973)

 

9. Asan Memorial is situated at?

Answer: Thonnakkal(1958)