Vagbhatananda (1885 – October 1939) was a social reformer in British India. He was the founder of the Atma Vidya Sangham, which was fundamentally a group of professionals and intellectuals who sought change, and also the Uralungal Labour Contract Co-operative Society.

Vagbhatananda was born in 1885 near to Tellicherry in Kerala, India. He was given the name V. K. Gurukkal and was of the Thiyya community. He was educated in the traditional gurukul system, through which he gained a proficiency in scriptures and philosophy. Following this, according to the historian K. K. N. Kurup, he travelled widely to propagate “the teachings of universal non-duality for a better and egalitarian society.” His oratorical abilities led to him being given the name of Vagbhatananda by Brahmananda Swami Sivayogi.

At some time after 1898, Vagbhatananda founded a school teaching Sanskrit in Calicut, where he also took interest in the work of the Brahma Samaj that had been founded there that year by Ayyathan Gopalan.

In 1920, Vagbhatananda founded the Atmavidya Sangham, whose principles he outlined in an Advaita treatise titled Atmavidya. Unlike the Sree Narayana Dharma Paripalana (SNDP), which had been established by Narayana Guru and was significant around the same time, the Atmavidya Sangham comprised mostly professional and intellectual people and it had a more secular approach to reform. It was instrumental in advancing the development of class organisation among peasants of the region, spreading Marxist–Leninist ideas as a counter to the overbearing feudal and religiously orthodox establishment. Vagbhatananda himself criticised both economic exploitation and the role of foreign governments in supporting it.

Vagbhatananda, who was married, died in October 1939. The significance of the Atmavidya Sangham declined after his death, being superseded by other secular-oriented reform groups such as the Karshaka Sangham that adopted its agenda. However, it was still active in the 1980s.




  1. The real name of Vagbhatananda?

Answer : Kunjikannan


2. Vagbhatananda is also known as ?

Answer : V.K.Gurukal (Vayaleri Kunjikannan Gurukal)


3.  Who is known as Balaguru⁠⁠⁠⁠ ?

Answer : Vagbhatananda


4. Vagbhatananda was a disciple of ?

Answer : Brahmananda Sivayogi


5.  The name Vagbhatananda was given by?

Answer : Brahmananda Sivayogi


6.  Who is the ideal model for Vagbhatananda’s social activities?

Answer : Rajaram Mohan Roy


7. The year which Vagbhatananda started Tathwa prakashika (Sanskrit School)?

Answer : 1906


8. Tathwa prakashika is situated at?

Answer : Karaparambu(Kozhikode)


9. The year which Vagbhatananda started Rajayogananda Kaumudi Yogashala?

Answer : 1911


10.  Vagbhatananda visited Sreenarayana Guru?

Answer : 14 may 1914 (Aluva Advaitha Ashramam)

11. Name of the magazine established by Vagbhatananda?


Answer : Shivayogavilasam


12.  Name of the monthly journal started by Vagbhatananda?

Answer : Yajamanan


13. Vagbhatananda propagated the idea of?

Answer : Nirgunopasana or worship without an idol

14. The  founder of Athmavidya Sangam?
Answer : Vagbhatananda (1917)



15. The mouthpiece of Atma Vidya Sangam?

Answer : Abhinava Keralam

16.  In 1921 Vagbhatananda started a journal called?

Answer : Abhinava Keralam


17. The year which Vagbhatananda organised Preethi Bhojanam in Kozhikode?

Answer : 1927


18. The year which Vagbhatananda started the journal Atmavidya Kahalam?

Answer : 1929


19. The founder of Ooralumkal Labour Contractors Cooperative Society ?

Answer : Vagbhatananda


20.  Vagbhatananda died on ?

Answer : 29 October 19