KERALA RENAISSANCE – IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS – 3

 

 

SWADESHABHIMANI RAMAKRISHNA PILLAI

 

  1. Pen name of RamaKrishna  Pillai?

Answer : Keralan

 

2.  Which year Ramakrishna Pillai become the editor of Kerala Panjika?

Answer : 1901
3. Which year Ramakrishna Pillai become the editor of Malayali News Paper?

Answer : 1903

 

4. . Malayali News Paper was Published from?

Answer : Kollam

 

5. The owner of Swadeshabhimani News Paper?

Answer : Vakkom Abdul Khadar Moulavi

 

6.  Swadeshabhimani News Paper was published on?

Answer : 19 January 1905

 

7. The first editor of Swadeshabhimani?

Answer : C.P. Govinda Pillai

 

8. Which year Ramakrishna Pillai become the editor of Swadeshabhimani News Paper?

Answer : 1906

 

9. Name of the magazines published by Ramakrishna Pillai:

Answer :
a. Keralan

b. Sarada

c. Vidyardhi

 

10. The first book on  Journalism in Malayalam language?

Answer : Vrithantha Pathra Pravarthanam

 

11. The Bible of Kerala Journalism?

Answer : Vrithantha Pathra Pravarthanam

 

12. Ramakrishna Pillai was deported to Thirunelveli on?

Answer : 26 December 1910

 

13. The King at the time of deport of Ramakrishna Pillai?

Answer : Sreemoolam Tirunal

 

14. The Diwan at the time of deport of Ramakrishna Pillai?

Answer : P. Rajagopalachari

 

15. The Autobiography of Ramakrishna Pillai?

Answer : Ente Nadukadathal

 

16. Who wrote the biography of Karlmarx in Malayalam?

Answer : Ramakrishna Pillai (1912)

 

17. Major Works of Ramakrishna Pillai:

Answer :
a. Karlmarx

b. Kerala Bhasholpathi

c. Mohandas Karamchand Gandhi

d. Benjamin Franklin

e. Socrates

f. Narakathill Ninnu

g. Vrithantha Pathra Pravarthanam

h. Delhi Durbar

 

18. Died on

Answer : 28 March 1916

 

19. Tomb of Ramakrishna Pillai is situated at?

Answer : Payyambalam (Kannur)

 

20. The biography of Kalyani Amma?

Answer : Vazhavatta Smaranakal

 

21. Statue of Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai is situated at?

Answer : Palayam (Thiruvananthapuram)

 

 

Vakkom Mohammed Abdul Khader Moulavi

 

  1. Father of Muslim Renaissance in Kerala?

Answer : Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi

 

2.  Vakkom Moulavi Published the journal “Muslim” in?

Answer : 1906

 

3. Vakkom Moulavi Published an Arabi- Muslim journal Al-Islam in ?

Answer : 1918

 

4. Vakkom Moulavi Published the journal “Deepika” in?

Answer : 1931

 

5.  The journal in which Malayalam translation of Quran was published?

Answer : Deepika

 

6.  The founder of the newspaper Swadeshabhimani?

Answer : Vakkom Moulavi

 

7. The  newspaper Swadeshabhimani was established on?

Answer : 19 january 1905 (Anchuthengu)

 

8. The first editor of the newspaper Swadeshabhimani?

Answer : C.P.Govinda Pillai

 

9. Ramakrishna Pillai took over the editorial charge of Swadeshabhimani on?

Answer : 1906
10. The year which Swadeshabhimani newspaper office was  moved to Thiruvananthapuram?

Answer : 1907

 

11.The newspaper Swadeshabhimani was Banned on?

Answer : 26 December 1910

 

12. The founder of All Travancore Muslim Mahajanasabha?

Answer : Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi

 

13. The founder of Muslim Ayikya Sangam (1922)?

Answer : Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi

 

14. Muslim Ayikya Sangam is situated in?

Answer : Kodungallur

 

15. The founder of Islamic Publishing house?
Answer : Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi (1931)

 

16. Major works of Vakkom Muhammed Abdul Khadar Moulavi?

Answer:
a. Daussabah
b. Islamic Matha Sidantha Samgraham
c. Islamic Sandesham
d. Ahlu Sunnathuwal Jamaath
e. Surat ul Fathima

 

17. Died on

Answer : 31 October 1932

 

18. Founder of Vakkom Maulavi Foundation Trust?

Answer : K.M.Bashir

 

19. Vakkom Maulavi Foundation Trust is situated in?

Answer : Thekkummoodu (Thiruvananthapuram)

 

20. Vakkom Maulavi Centre for Studies and Research?

Answer : calicut