Wayanad District came into existence on 1st November, 1980 as the 12th District of Kerala consisting of Mananthavady, Sulthanbathery and Vythiri Taluks. The name Wayanad is derived from Vayal Nadu which means the land of paddy fields. It is a picturesque plateau situated at a height between 700 meters and 2100 meters above the mean sea level nested among the mountains of the Western Ghats on the Eastern portion of North Kerala and on the sides of Tamil Nadu and Karnataka States. The District was carved out from the then Kozhikode and Kannur Districts. About 885.92.sq.km of area is under forest. The culture of Wayanad is mainly tribal oriented. Though considered as backward, this District is perhaps one of the biggest foreign exchange earners of the State, with its production of cash crops like pepper,cardamom, coffee, tea, spices and other condiments.

In ancient times the land was ruled by the Vedar Rajas. Later Wayanad came under the rule of Pazhassi Raja of Kottayam Royal Dynasty. The modern history of the district is associated with the events that took place during the Mysorean invasion and the long spell of the British rule stretching over a period of about two centuries. There was fierce encounter between the British and Pazhassi Rajah. When the state of Kerala came into being in 1956, Wayanad was a part of Cannannore district; later in 1957 south Wayanad was added to Kozhikode district and north Wayanad remained with Cannannore district. By amalgamating the north Wayanad and south Wayanad, the present Wayanad district came into being on the 1st November 1980 comprising of three taluks; Vythiry, Mananthavady and Sulthan Bathery.

Kalpetta is the headquarters of the Wayanad District Administration with Civil Station and other main offices. There is only one Revenue division named Mananthavady in the district.

Tourist attractions

  • Banasura Sagar Dam
  • Pookode Lake
  • Karapuzha Dam
  • Chembra Peak, the highest peak in Wayanad, at 2,050 m above sea level.
  • Wayanad Adventure Camp, Karalad Lake
  • Phantom Rock
  • Thirunelly Temple
  • Valliyoorkkavu Temple
  • Seetha Lava Kusha Temple
  • Soochippara waterfall



The Kozhikode–Mysore National Highway 212 (NH 212) passes through Wayanad district. En route to Mysore on NH 212, past Wayanad district boundary, which is also the Kerala state boundary, NH 212 passes through Bandipur National Park.



1. Wayanad district formed on?
Answer : 1 November 1980
2. Headquarters of Wayanad
Answer : Kalpetta
3. The only plateau in Kerala
Answer : Wayanad
4. The leading producer of coffee and ginger in Kerala
Answer : Wayanad
5. The district in Kerala which have most number of Scheduled tribes
Answer : Wayanad
6. Highest percentage of forest area in Kerala
Answer : Wayanad
7.Kerala’s first Tribal Medical College is coming in
Answer : Wayanad
8. The district in Kerala which is known as “Ooty of Kerala”
Answer : Wayanad
9.  The Gateway of Wayanad
Answer : Lakkidi
10. Wayanad is the only one district in Kerala which shares boundary with 2 States they are
Answer : Tamil Nadu and Karnataka
11. The only taluk in Kerala which shares boundary with two States
Answer : Sultan Bathery
12. Wayanad Heritage Museum is situated in
Answer : Ambalavayal
13. The only Sitha Devi Temple in Kerala is situated at
Answer : Pulpally(Wayanad)
14. The Natural Freshwater Lake situated in wayanad
Answer : Pookode Lake
15. The first high altitude cricket stadium in South India
Answer : KrishnagirI Cricket Stadium(Wayanad)
16. The second largest Wildlife Sanctuary in Kerala
Answer : Wayanad Wildlife Sanctuary
17. Pakshipathalam is situated in
Answer : Wayanad
18. The Largest Earth Dam in India
Answer : Banasura Sagar Dam
19. The biggest waterfall in wayanad district
Answer : Meenmutty waterfall
20. Pazhassi Raja Tomb is situated at
Answer : Mananthavady