121. Which one of the following are the exclusive powers of the Lok Sabha?
1. To introduce Money bills
2. To ratify the declaration of emergency
3. To pass a motion of no-confidence against the Council of Ministers
4. To impeach the President
Choose the correct answer from the code given below:
a) 1 and 3
b) 2 and 3
c) 1 and 4
d) 3 and 4

Answer: 1 and 3

122).It is mandatory for the Governor to reserve a bill for the consideration by the
President if such a Bill affects
a) The rate of land revenue
b) Powers of High Court
c) The powers of the Advocate General of the State
d) The amount of salary paid to the Members of Legislative Assembly

Answer: Powers of High Court

123).Which is the most important reason to consider India as a Secular State?
a) Peoples of different religions live in India
b) Government works for the welfare of people of all religions
c) Religions is separated from politics
d) Minority religions are given special protection

Answer: Minority religions are given special protection

124).Under Indian Constitution, the concentration of wealth violates the
a) Directive Principles
b) Right to equality
c) Right to freedom
d) Concept of welfare state

Answer: Directive Principles

125).Which of the following statements correctly defines the Judicial Review?
a) The authority of the Courts to punish political offenders
b) The authority of the Courts to correct the errors of the Government
c) The authority of the Courts to issue various writs
d) The authority of the Courts to interpret the legality of laws

Answer: The authority of the Courts to interpret the legality of laws

126).The Doctrine that the Fundamental Rights cannot be amended under Article 398
was propounded by the Supreme Court in?
a) Gopalan. Vs. State of Madras
b) Keshvanand Bharati Vs. State of Kerala
c) Golaknath Vs. State of Punjab
d) Maneka Vs. Union of India

Answers: Golaknath Vs. State of Punjab

127. What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic on January 26,
a) A Democratic Republic
b) A sovereign Democratic Republic
c) A sovereign Secular Democratic Republic
d) A sovereign Social Secular Democratic Republic

Answer: A sovereign Democratic Republic

128).Who amongst the following acts as the presiding officer of the House without being
its member?
a) Vice-President of India
b) Speaker of Lok Sabha
c) Chairman of the Legislative Council
d) Speaker of the Legislative Assembly

Answer: Vice-President of India

129).Who first described the Indian political system as ‘one party dominance’ to explain
the congress party’s hegemony in India?
a) W.H. Morris-jones
b) Rajni Kothari
c) Myron Weiner
d) Lloyd Rudolph and Susan Rudolph

Answer: W.H. Morris-jones

130.In which of the following lists of the Indian Constitution is the subject of ‘Population
control’ and ‘family planning’ Included?
a) Union List
b) Concurrent List
c) State List
d) Residuary List

Answer: Concurrent List