COMPETITIVE EXAMS IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS- GENERAL KNOWLEDGE 2

11. Who was the Governor General of India when the first war of India’s independence broke out in 1857?

Ans: Lord Canning.

12. The first session of the Indian National Congress was presided over by:

Ans: Womesh Chander Banerjee.

13.Who set up the Indian Independence League?

Ans: Rash Bihari Bose.

14.Who once remarked “ Nehru is patriot while Jinnah is a Politician”

Ans: Mohammed Iqbal.

15. Where was the Civil disobedience movement launched in 1922?

Ans: Bardoli.

16.When was the Non-Cooperation movement suspended?

Ans: 1922.

17. Which movement marked Gandhiji’s entry into national politics?

Ans: Champaran Movement.

18. The first weekly paper published by the Indian National Congress in 1889?

Ans: Voice of India.

19.Who is the founder of Ghadar party?

Ans: Lala Hardayal.

20. Name of the commission which was appointed by the British Government to probe the Jallianwala Bagh Massacre?

Ans: The Hunter Commission.

Leave a Reply