COMPETITIVE EXAMS IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS- GENERAL KNOWLEDGE 3

21.Who was the first to describe the mutiny of 1857 as the first war of independence?

Ans: Vinayak Samodar Savarkar.

22. Who was elected as the President of All India Khilafat Conference held in Delhi in 1919?

Ans: Mahatma Gandhi.

23. Which renowned musician sung the famous song “Raghupathi Raghav Rajaram” during the Dandi march?

Ans: Vishnu Digambar Paluskar.

24. Who founded the “All India Harijan Samaj” in 1932?

Ans: Mahatma Gandhi.

25. Who gave the slogan “Dilli Chalo” or “March to Delhi”?

Ans: Subhash Chandra Bose.

26. Who presided over the Cabinet Mission?

Ans: Sir. P.Lawrence.

27. In which session of Indian National Congress, the moderates and extremists sections of congress reunited?

Ans: 1916 Lucknow.

28. When was the English East India Company established?

Ans: 1600 A.D.

29. Which incident provoked Gandhiji to suspend the Civil Disobedience Movement?

Ans: Chauri Chaura incident.

30. Who wrote the book “India’s First War of Independence”?

Ans: Vinayak Samodar Savarkar.

Leave a Reply