COMPETITIVE EXAMS IMPORTANT QUESTIONS AND ANSWERS- GENERAL KNOWLEDGE 4

41. The only national leader who was in favour of the Cripp’s plan and the acceptance of the principle of Pakistan?

Ans: C.Rajagopalachari.

42. Which session of Indian National Congress passed resolution on national economic programme and on fundamental rights and duties?

Ans: Karachi session of 1931.

43. Who was proclaimed as the emperor of India during the great Indian Mutiny of 1857?

Ans: Bahadur Shah II.

44. When did Indian National Congress adopt a resolution demanding complete independence for the first time?

Ans: 1929.

45. Who was the viceroy of India when Montague- Chelmsford reforms were introduced?

Ans: Lord Chelmsford.

46. What is the nick name of the English East India Company?

Ans: John Company.

47. Who was the Prime Minister of Britain during the Revolt of 1857?

Ans: Lord Palmerstone.

48.Where was the Provisional Government of Independent India (Azad Hind) formed?

Ans: Singapore.

49.In which act, the rule of East India Company ended in India?

Ans: Govt. of India Act, 1858.

50.The Kakinada session of the Indian National Congress, which inspired the launch of the Vaikom Satyagraha , was held in :

Ans: 1923.

Leave a Reply