GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 1

1.Which organization is led by ” Ten Principles”
A)Bhudhism
B)Jainism
C)Arya Samaj
D)Bahai

Answer:-C

2.In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India ‘?
(a) English
(b) Marathi
(c) Hindi
(d) Gujarati

Answer:-A

3.RBI has decided to release ‘Plastic Notes’ in circulation. The first such series to be circulated will be of ….
A) 1000 Rs
B) 500 Rs
C) 100 Rs
D) 10 Rs

Answer:-D

4.Which country recently started “Dada bhai Naoroji Awards”?
(A) France
(B) USA
(C) UK
(D) India

Answer:-C

5.Who is the father of Algebra ?
A) Diophantus
B) Thales
C) Euclid
D) Pythagorus

Answer:-A

6.The place for 2015 G20 Summit will be ?
A) Nepal
B) Myanmar
C) Turkey
D) France

Answer:-C

7.The Jayakwadi Hydro-electric Project (Godavari) , completed with the help of …..
A) Japan
B) Russia
C) China
D) Canada

Answer:-A

8.Who called B.G. Tilak the “Father of Indian Unrest” ?
A) Valentile Chirol
B) Lord Curzon
C) Henry Cotton
D) Lord Mayo

Answer:-A

9.The first foreign country visited by Prime Minister Narendra Modi is ……… ?
A) Bhutan
b) China
c) USA
d) Nepal

Answer:-A

10.The proposed program “Maitri”” would be an exchange between India and China on which subject?
(A) Border Safety
(B) Marine Security
(C)Cultural Exchange on Art and Architecture
(D) None of the above

Answer:-C

Leave a Reply