GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 2

11.Who introduced cooperative society in India?
A. Lord Curzon
B. Lord Wavell
C. Lord Rippon
D. Lord Cornwallis

Answer:-C

12.The parachute was used for the first time by
(a) Max Born
(b) Francis Crick
(c) J.P.Blanchard
(d) Enrico Fermi

Answer:-c

13.National Rural Development Institute is situated at
A. Patna
B. Shimla
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer:-c

14.Where are the Indian currency notes printed?
(A) Nashik
(B) Kolkata
(C) Mumbai
(D) New Delhi

Answer:-A

15. Who was the court poet of Alauddhin Khilji?

Answer – Amir Khusru

16. Who was called as ‘the Parrot of India’?

Answer – Amir Khusru

17. Jauna Khan was the real name of?

Answer – Muhammed Bin Tughlaq

18. Who was the founder of Tughlaq Dynasty?

Answer – Ghiazuddi Tughlaq

19. Which Sultan of Delhi made first time market regulations?

Answer – Alauddhin Khilji

20. Who was the first to introduce the token currency system in 1330?

Answer – Muhammed Bin Tughlaq

Leave a Reply