GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 3

31. Who was the first Sultan of Delhi to impose Jaziya?

Answer – Firoz Shah Tughlaq

32. Who founded the Sayyid Dynasty in 1414?

Answer – Khizr ‘Ulan

33. Which Sultan Dynasty ruled for the maximum duration?

Answer – Tughlaq Dynasty

34. Which Sultan Dynasty had the shortest period of reign?

Answer – Khiljis

35. Which was the first Afghan (Pathan) Dynasty of India?

Answer – Lodhis

36. Who shifted the capital of the Sultanate to Agra from Delhi?

Answer – Sikhandar Lodhi

37. Who was the maker of the city Agra?

Answer – Sikhandar Lodhi

38. What was the official language of the Delhi Sultanate?

Answer – Persian

39. Who was the last ruler of the Delhi Sultanate?

Answer – Ibrahim Lodhi

40. Harihara & Bukka were the founders of?

Answer – Vijaya Nagar Empire (1336)

Leave a Reply