GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 35

1. Who is the only Indian male athlete to win an individual gold in Commonwealth Games?
Answer: Milkha Singh
2. What is the name of the U-shaped body of water formed when a wide meander from the main stem of a river is cut off to create a lake?
Answer: Oxbow Lake
3. In which country is the Europe’s largest lake Ladoga situated?
Answer: Russia
4. Which English traveller is widely known as ‘England’s pioneer to India’?
Answer: Ralph Fitch
5. Which country other than India has peacock as the national bird?
Answer: Tanzania
6. The tornadoes are associated with which type of clouds?
Answer: Cumulonimbus
7.  What is known as ‘the Cricket Championship of India’?
Answer: Ranji Trophy
8. Which metal is stored in vacuum sealed borosilicate glass ampoules?
Answer: Caesium
9. Which compound of Selenium is used as an anti-dandruff agent in shampoos?
Answer: Selenium disulfide
10. Which element inhibit Hashimoto’s disease which affects thyroid cells?

Answer: Selenium

Leave a Reply