GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 40

  1. The throne of which country’s royal family is referred to as ‘the Chrysanthemum Throne’?

Answer: Japan

 

2. Which part of the Himalayas is famous for the Karewa soil formation?

Answer: Kashmir Himalayas

 

3. Which famous National Park of India derives its name from the Semul or red silk cotton trees the bloom abundantly in the locality?

Answer: Simlipal National Park (Odisha)

 

4. Who founded the Ahmadiyya Movement in 1889?

Answer: Mirza Gulam Ahmad

 

5. Who said that ‘the Directive Principles of State Policy is like a cheque payable at the convenience of bank’?

Answer: KT Shah

 

6. Which Indian online shopping company was launched in 2011 by Vivek Gaur, Sandeep Sharma & Anand Jadhav?

Answer: Yepme.com

 

7.  Which Indian city has the nickname of ‘the Millennium City’?

Answer: Gurgaon (Haryana)

 

8. Which Indian state’s official flower is Lotus?

Answer: Haryana

 

9. Which scientist discovered the concept of radioactive half life?

Answer: Ernest Rutherford

 

10.  Which scientist drafted the MAUD Committee report, which prompted USA to begin atomic bomb project?

Answer: James Chadwick

Leave a Reply