GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 41

  1. Who was the first Indian to win the prestigious Fukuoka Prize in 1991?

Answer: Pandit Ravi Shankar

 

2. Which freedom fighter is the author of ‘Who Owns India’?

Answer: Ashok Mehta

 

3. Which was the first princely state to join the independent Indian Union?

Answer: Bhavnagar

 

4. In which state is the Velavadar Blackbuck National Park situated, which is the only tropical grassland in India to be recognised as a National Park?

Answer: Gujrat

 

5. Which building is described as ‘the British India Taj Mahal’?

Answer: Victoria Memorial Hall (Kolkata)

 

6. Which British architect designed the Victoria Memorial hall in Kolkata?

Answer: William Emerson

 

7. Who founded the Bharat Mahila Parishad?

Answer: Ramabai Ranade

 

8. Which rebellion of 1855-56 was lead by Kanhu Murmu?

Answer: The Santhal Rebellion

 

9. In which year was the paper currency first introduced in India?

Answer: 1861

 

10. Which train was renamed ‘Yoga Express’ in January 2015?

Answer: Haridwar Mail

Leave a Reply