GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 42

  1. Which was India’s first fully indigenously built nuclear power station?

Answer: Madras Atomic Power Station

 

2. What is the pH value of fresh cow milk?

Answer: 6.5 to 6.7

 

3. Where is the headquarters of the World Organisation for Animal Health (OIE)?

Answer: Paris

 

4. Which test is used to identify the presence of buffalo milk in cow milk?

Answer: Hansa Test

 

5. Which important mineral is deficient in the milk?

Answer: Iron

 

6. Which acid is added to coagulate milk to make paneer?

Answer: Citric acid

 

7. Which part of the heart is responsible for the initiation of the heartbeat?

Answer: Sinoatrial node

 

8. What is measured with the help of an auxanometer?

Answer: Rate of growth of Plants

 

9. Which popular novel of Devaki Nandan Khatri is considered to be the first work of prose in the modern Hindi language?

Answer: Chandrakanta

 

10. In which country was the martial arts of Wushu developed?

Answer: China

 

Leave a Reply