GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 5

51.  The film industry of which Indian state is colloquially known as the ‘Ollywood’?

Answer: Orissa

 

52. The terms of ‘tin, telltale, oak tree, philadelphia and die’ are associated with which racquet game?

Answer: Squash

 

53. Name the Jamaican author of the book ‘A Brief History of Seven killings?

Answer: Marlon James

 

54. What was the popular name of ‘A Brief Memorandum Outlining a Plan of Economic Development for India’, prepared by a group of industrialists in 1944?

 

Ans: Bombay Plan

 

55. Which Article of he Indian Constitution deals with ‘Gram Sabha’?

Answer: 243-A

 

56. The medicines sold directly to a consumer without a prescription is known as

Answer: Over the counter drugs (OTC)

 

57.  Which tree so common in the African continent is known as ‘the Fever Tree’?

Answer: Vachellia xanthoploea

 

58. What is measured in the Scoville scale?

Answer: Pungency of  chilli peppers

 

59. Which international organization prepares ‘Atlas of the World’s Languages in Danger’?

Answer: UNESCO

60. Which Indian state’s major spoken language is Kumaoni?

Answer: Uttarakhand

Leave a Reply