GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 56

  1. Where in India is the private, planned city Lavasa is built in the model of the Italian Town Portofino?

Answer: Maharashtra (Near Pune)

 

 

2. Which leading nationalized bank was founded by Maharaja Sir Sayajirao Gaekwad III in 1908?

Answer:  Bank Of Baroda

 

 

3. A Scheduled bank is a bank which is listed in the _____ Schedule of the Reserve Bank of India Act 1934?

Answer:  Second Schedule

 

 

4. In which year was the Regional Rural Banks established for the first time?

Answer: 1975

 

 

5. Which Indian Bank introduced the Pigmy Deposit Scheme?

Answer: Syndicate Bank

 

 

6. Which Indian satellite is also known as ‘Third World Satellite (TWSat)?

Answer:  IMS 1

 

 

7. What is the present name of the Saudi Arabian Satellite Arabsat-IC, purchased by ISRO in 1997?

Answer:  INSAT 2DT

 

 

8. Which is the oldest surviving film production studio in India?

Answer:  AVM Productions (Chennai)

 

 

9. Which tribal group of the north-eastern India claim the descent from one of the Lost Tribes of Israel?

Answer:  Bnei Menashe

 

 

10. The terms of ‘Approach, plant & take-off, swing up & fly-away are associated with which track & field’s item?

Answer:  Pole Vault

Leave a Reply