GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 57

 

 

  1. Which scheme of the Indian government launched on 21 January 2015 aims at bringing together urban planning, economic growth & heritage conservation?

Answer: HRIDAY

 

 

2. Which South Indian city is also known in the names of ‘Ekasila Nagaram & Orugallu’?

Answer: Warangal (Telangana)

 

 

3. The Sri Ram Sagar irrigation project is built across which river?

Answer: Godavari

 

 

4. Which Indian Princely state was the only supplier of diamonds for the global market in the 19th century?

Answer: Hyderabad

 

 

5. Which country’s military is known as ‘the Hellenic Army’?

Answer: Greece

 

 

6. The American initiative to aid Western Europe in economic support to help rebuild the economics after the Second World War is known as?

Answer: The Marshall Plan

 

 

7. The National football team of which country is commonly referred to as ‘La Roja (The Red One)’?

Answer: Chille

 

 

8. Which river is known as ‘the Black Dragon River’ in China?

Answer: Amur River

 

 

9. The North Eastern parts of which country is historically known as ‘the Manchuria’?

Answer: China

 

 

10. Which Article of the Indian Constitution deals with ‘Gram Sabha’?

Answer: Article 243 A

Leave a Reply