GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 6

61. Who was the first military dictator of Pakistan?

Ans:  General Ayub Khan

 

62. Which fort in Karnataka is famous by the legend of Onake Obavva?

Ans: Chitradurga Fort

 

63. Which British Colonel led wars in India later became the Prime Minister of Britain?

Answer: Colonel Arthur Wellesley

 

64.  Who write the military manual ‘Fathul Mujahidin’ at the instruction of ‘Tippu Sultan’?

Answer: Zainul Abedin Shustari
65. Any industry located in a rural area which produces any goods or renders any service with or without the use of power and in which the fixed capital investment per head of a worker does not exceed one lakh ruppes is known as a ______?

Answer: village industry

 

66. Which Indian folk dance is also known as ‘the Sword Dance’?

Answer: Raas (Gujarat)

 

67. Which award is the Chinese alternative to the Nobel Peace Prize?

Answer: Confucius Peace Prize

 

68. Which American newspaper is nicknamed as ‘the Grey Lady’?

Answer: The New York Times

 

69. Which countries are separated by the Tsushima Strait?

Answer: Japan and Korea

 

70. Which writer was called by George Orwell as ‘prophet of British imperialism’?

Answer: Rudyard Kipling

Leave a Reply