GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 60

 

  1. What is the maximum period the Rajya Sabha can retain a Money Bill?

Answer: 14 days

 

 

2. The tribes in India that were originally listed under the Criminal Tribes Act of 1871 as ‘Criminal Tribes’ and addicted to the systematic commission of non-bailable offences are presently known as ____?

Answer: Denotified Tribes (DNTs)

 

 

3. The Preamble of which country’s Constitution contains the terms of ‘Insure Domestic Tranquility & Provide for the common Defence’?

Answer: USA

 

 

4. Which freedom fighter from the South conceived the idea of the famous ‘Bharat Mata Temple’?

Answer: Subramanya Siva

 

 

5. Which British statesman wrote ‘Letters to His Son on the Art of Becoming a Man of the World & Gentleman’?

Answer: Earl of Chesterfield

 

 

6. Who was the first Asian American/Indian American elected as voting member of the US Congress?

Answer: Dilip Singh Saund

 

 

7. Which American politician is the author of ‘My Mother India’?

Answer: Dilip Singh Saund

 

 

8. Which British Viceroy was borne with no left hand a withered left arm?

Answer: Lord Irwin

 

 

9. Which English manufacturer and statesman was popularly known as ‘The Apostle of Free Trade’?

Answer: Richard Cobden

 

 

10. For the excellence in which field is the Comstock Prize awarded?

Answer: Physics

Leave a Reply