GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 63

 

  1. What was the major invention made by the American physicist Chester Carlson?

Answer:  Xerography

 

 

2. Which chemical is also known as ‘The Oil of Wintergreen’?

Answer: Methyl Salicylate

 

 

3. Hard boards are made from the wastes of _____ industry?

Answer:  Jute Industry

 

 

4. Which color has a lowering effect of pressure in a blood pressure patient?

Answer:  Blue

 

 

5. Which disciple of Vivekananda wrote the book ‘Notes of some wanderings with the Swami Vivekananda’?

Answer:  Sister Nivedita

 

 

6. Marie Louise Burke, an eminent researcher on Swami Vivekananda was known in which popular name?

Answer:  Sister Gargi

 

 

7. Which chemical is also known in the names of ‘Actamaster & Dolamin’?

Answer: Ammonium Sulphate

 

 

8. Which chemical is ‘Salt of hartshorn’?

Answer: Ammonium Carbonate

 

 

9. Tanami, Strzelecki, Sturt Stony & Pedirka are the deserts of which continent?

Answer:  Australia

 

 

10. Which public sector bank was named after the festival day on which it was established?

Answer:  Vijaya Bank (Vijayadashami Day)

Leave a Reply