GENERAL KNOWLEDGE- IMPORTANT QUESTIONS FOR EXAMS LIKE SSC,RRB,IBPS,PSC 64

 

  1. By whom was concept of Five Year Plans in India introduced?

Answer: Jawaharlal Nehru

 

 

2. Which is the first National Park established in India?

Answer:  Corbett

 

 

3. Which fungi causes green ear disease of bajra?

Answer:  Sclerospora Graminicola

 

 

4. What speed of rotation of the earth?

Answer:  9.72 km/ sec

 

 

5. By whom was ‘Panchatantra’ written?

Answer:  Vishnu Sharma

 

 

6. Which is the competent body to prescribe conditions for acquisition of citizenship?

Answer:  Parliament

 

 

7. Which law of thermodynamics introduces the concept of entropy?

Answer:  Second Law

 

 

8. Kiel Canal connect which seas?

Answer:  Baltic Sea and North Sea

 

 

9. Why are In the northern hemisphere, currents deflected to their right?

Answer: Due to coriolis force

 

 

10. Who is credited with the invention of Algebra?

Answer:  Aryabhatta

Leave a Reply