General knowledge questions about Jainism

 

1. Who is the first Tirthankara of Jainism ?
Answer: Rishabha dev

2. Who is the 23rd Tirthankara of Jainism ?

Answer: Parshvanath

 

3. Who is the last Tirthankara (24th) of Jainism ?

Answer: Vardhamana Mahavira

 
4. When did Vardhamana Mahavira born ?

Answer: BC 599

 
5. Where did Vardhamana Mahavira born ?

Answer: Kundala grama, Vaishali (Bihar)

 

6. What is the meaning of ‘Jina’ ?

Answer: Conqueror

 

7. Vardhamana Mahavira attained full enlightenment (kaivalya) at _________?

Answer: Jhrimbikagrama

8. Vardhamana Mahavira attained Nirvana at _________ ?

Answer: Pavapuri

9. What is the Holy book of Jains ?

Answer: Angas

 

10. What is the language used by Jains ?

Answer: Prakrit

 

Leave a Reply