GENERAL SCIENCE – 21 TO 30

21. Nuclear sizes are expressed in a unit named

A. Fermi
B. angstrom
C. newton
D. tesla

Answer: Option A- Fermi

22. What is the CGS unit of force ?

Answer: Dyne

23. Who discovered the law of inertia ?

Answer: Galileo Galilei

24. A body given with an initial velocity moved under the effect of gravity is called ?

Answer: Projectile

25. Rate of change of momentum is _____ ?

Answer: Force

26. A large force acting on a short time is called ?

Answer: Impulse

26. The ability of a liquid to rise by defying gravity is called ?

Answer: Capillarity

27. Light year is a unit of

A. time
B. distance
C. light
D. intensity of light

Answer: Option B- distance

28. Mirage is due to

A. unequal heating of different parts of the atmosphere
B. magnetic disturbances in the atmosphere
C. depletion of ozone layer in the atmosphere
D. equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: Option A- unequal heating of different parts of the atmosphere

29. Light from the Sun reaches us in nearly

A. 2 minutes
B. 4 minutes
C. 8 minutes
D. 16 minutes

Answer: Option C- 8 minutes

30. Stars appears to move from east to west because

A.all stars move from east to west
B.the earth rotates from west to east
C.the earth rotates from east to west
D.the background of the stars moves from west to east

Answer: Option B- the earth rotates from west to east

Leave a Reply