11. The disease caused by deficiency of protein in children is called
a. Pellagra
b. Marasmus
c. Beri-Beri
d. Rickets

Answer: Option B- Marasmus

12. Bamboo is classified as
a. Bush
b. Tree
c. Grass
d. Weed

Answer: Option C- Grass

13. Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?
a. Steam and leaf
b. Leaf and other chloroplast bearing plants
c. Bark and leaf
d. Roots and chloroplast bearing plants

Answer: Option B- Leaf and other chloroplast bearing plants

14. Plants synthesis protein from
a. Starch
b. Sugar
c. Fatty acids
d. Amino acids

Answer: Option D- Amino acids

15. Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into :
a. Free nitrogen
b. Urea
c. Proteins
d. Ammonia

Answer: Option A- Free nitrogen

16. Which of the following gases readily combines with the haemoglobin of the blood?
a. Carbon monoxide
b. Methene
c. Oxygen
d. Nitrogen dioxide

Answer: Carbon monoxide

17. Human blood is a viscous fluid due to
a. Platelets in plasma
b. Proteins in blood
c. RBC and WBC in blood
d. Sodium in serum

Answer: Option B- Proteins in blood

18. The metal present in the hemoglobin is
(a) Copper
(b) Calcium
(c) Iron
(d) Aluminum

Answer: (c) Iron

19. DNA structure was first described by
[A] Catcheside
[B] Nirenberg
[C] Lederberg
[D] Watson and Crick

Answer: D- Watson and Crick

20. The food which gives an athelete instant energy is
[A] Glucose
[B] Protein
[C] Butter
[D] Vitamin

Answer: A- Glucose

Leave a Reply