GENERAL SCIENCE- BIOLOGY 21 to 30

21. Identical twins are born, when
[A] Two sperms fertilize two ovam
[B] Two sperms fertilize one ovum
[C] One sperm fertilize one ovum
[D] One sperm fertilize one ovum. Zygote cleaves into two cells that develop independently.

Answer: B. Two sperms fertilize one ovum

22. The ABO bloodgroups were discovered by
[A] Charles Darwin
[B] Karl Landsteiner
[C] Gregor Mendel
[D] Watson

Answer: B. Karl Landsteiner

23. Acromegaly is caused by irregular secretion of
[A] Pituitary
[B] Adrenal
[C] Thyroid
[D] Pancreas

Answer: A. Pituitary

24. The blood which leaves the liver and moves to the heart has a higher concentration of
[A] Glucose
[B] Bile Pigments
[C] Bile
[D] Urea

Answer: B. Bile Pigments

25. The children of a colour-blind mother and a normal father will be
[A] Normal daughters and sons
[B] Normal sons and carrier daughters
[C] Colour blind sons and carrier daughters
[D] Colour blind sons and daughters

Answer: C. Colour blind sons and carrier daughters

26. Which of the following hormones is responsible for the emotional states such as fear, anger and tension and a rise in blood pressure and heart rate?
[A] Somatotrophin
[B] Oxytocin
[C] Thyroxine
[D] Adrenaline

Answer: D. Adrenaline

27. Gene mutation takes place in
[A] Deoxyribonucleric acid
[B] Chloroplast
[C] Mitochondrion
[D] Ribosome

Answer: C. Mitochondrion

28. The kinds of ribonucleic acid present in any plant cell will be
[A] 2
[B] 4
[C] 3
[D] 5

Answer: A. 2

29. What would happen if human blood becomes acidic ?
a. Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is increase
b. Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is decrease
c. Will remain same
d. Will be unpredictable

Answer: Option B- Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is decrease

30. The richest source of vitamin D is
a. Cheese
b. Milk
c. Spinach
d. Cod liver oil

Answer: Option D- Cod liver oil

Leave a Reply