GENERAL SCIENCE- BIOLOGY 31 to 40

31. Which part of the human brain is the centre of memory, learning, thinking and reasoning?
[A] Cerebrum
[B] Hypophysis
[C] Cerebellum
[D] Medulla

Answer: A – Cerebrum

32. Mark the correct statement:
[A] All sperms fertilize all eggs
[B] Eggs are fertilized by many sperms
[C] Each egg is usually fertilized by one sperm
[D] Each sperm fertilizes one egg.

Answer: C- Each egg is usually fertilized by one sperm

33. Mark the correct statement :
[A] Foramen magnum is in the skull
[B] Foramen magnum is an aperture in the heart
[C] Foramen magnum is a large hole in the voice box
[D] Foramen magnum does not exist anywhere

Answer: B. Foramen magnum is an aperture in the heart

34. Survival of the fittest’ was proposed in his theory of evolution by
[A] Darwin
[B] Lamarck
[C] Mendel
[D] Hugo de vries

Answer: A – Darwin

35. The pteridophyte produces two kinds of spores.
[A] lycopodium
[B] Psilotum
[C] Selaginella
[D] Adiantum

Answer: C- Selaginella

36. Ozone hole refers to
[A] hole in ozone layer
[B] decrease in the ozone layer in troposphere
[C] decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
[D] increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: C- decrease in thickness of ozone layer in stratosphere

37. Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to
[A] angiosperms
[B] gymnosperms
[C] monocotyledons
[D] dicotyledons

Answer: B- gymnosperms

38. Pollination is best defined as
[A] transfer of pollen from anther to stigma
[B] germination of pollen grains
[C] growth of pollen tube in ovule
[D] visiting flowers by insects

Answer: A- transfer of pollen from anther to stigma

39. Movement of cell against concentration gradient is called
[A] osmosis
[B] active transport
[C] diffusion
[D] passive transport

Answer: B- active transport

40. How do marine animals survive in water without air contact ?
[A] They do not require any oxygen
[B] They take oxygen from water
[C] They only produce oxygen in their body
[D] They get oxygen from water plants

Answer: A – They do not require any oxygen

Leave a Reply