GENERAL SCIENCE- BIOLOGY 61 to 70

61. Potatoes are borne on ?
[A] Primary roots
[B] Stem branches
[C] Lateral roots
[D] Adventitious roots

Answer: B- Stem branches

62. Which one of the following has haustoria or sucking roots ?
[A] Orchids
[B] Mango
[C] Chestnut
[D] Cuscuta

Answer: D- Cuscuta

63. The Phylloclade commonly found in xerophytic plants is the modified ?
[A] stem
[B] roots
[C] leaf
[D] flower

Answer: C. leaf

64. Which one among the following is the largest edible bud found in nature ?
[A] Cauliflower
[B] Agave
[C] Cabbage
[D] Drpsera

Answer: C. Cabbage

65. The fruit after ripping becomes soft. It is due to ?
[A] dissolution of tannin in sap
[B] dissolution of middle lamella
[C] formation of ethylene gas
[D] formation of auxin

Answer: B. dissolution of middle lamella

66. Which one among the following parts of castor seed yields oil ?
[A] Nucellus
[B] Ccaruncle
[C] Endosperm
[D] Cotyledon

Answer: C. Endosperm

67. Which one among the following vitamins is necessary for blood clotting ?
[A] Vitamin – A
[B] Vitamin – D
[C] Vitamin – K
[D] Vitamin – C

Answer: C – Vitamin – K

68. The macro nutrients provided inorganic fertilisers are ?
[A] Carbon,Iron and boron
[B] magnesium,manganese and sulphur
[C] maagnesium,zinc and iron
[D] magnesium,phosphorus and potassium

Answer: B- magnesium,manganese and sulphur

69. Which one is not a part of large intestine?
A.Caecum
B.Colon
C.Rectum
D.Ilium

The Answer is- Ilium

70. Stephen Hawking is-
A.American Politician
B.Cartoonist
C.Scientist
D.None of these

The Answer is- Scientist

Leave a Reply