GENERAL SCIENCE- BIOLOGY

1. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is ?
a. Sea
b. Rivers
c. Green Plants
d. Animals

Answer: Option C- Green Plants

2. Which of has following group of gases contribute to the ‘Green House Effect’ ?
a. Carbon tetrafluoride and Nitrous oxide
b. Carbon monoxide and Sulphur dioxide
c. Ammonia and Ozone
d. Carbon dioxide and Methane

Answer: Option D- Carbon dioxide and Methane

3. Nitrification means
(a) Liquifaction of nitrogen
(b) Convert the atmospheric nitrogen to effective nitrogen compound.
(c) Production of nitrogen from air
(d) Conversion of nitrogen to nitric acid.

Answer: Convert the atmospheric nitrogen to effective nitrogen compound.

4. Photoelectric effect was discovered by
(a) Einstein
(b) Hertz
(c) Bohr
(d) Plank

Answer: Einstein

5. Which one of the following air pollution can affect blood stream leading to death ?
a. Cadmium
b. Asbestos dust
c. Carbon monodioxide
d. Lead

Answer: Option C- Carbon monodioxide

6. What is Pollination ?
a. germination of pollen grains
b. growth of pollen tube in ovule
c. transfer of pollen from anther to stigma
d. visiting flowers by insects

Answer: Option C- transfer of pollen from anther to stigma

7. Plants receive their nutrients mainly from ?
a. atmosphere
b. chlorophyll
c. light
d. soil

Answer: Option D- soil

8. What is movement of cell against concentration gradient is called
a. osmosis
b. active transport
c. diffusion
d. passive transport

Answer: Option B- active transport

9. The mushroom that we eat is :

a.) tightly packed mycelium
b.) mass of fungal spores
c.) a plant
d.) is a kind of flesh

Answer: mass of fungal spores

10. If you want to convert cooking oil into vegetable ghee, the process that you would use is _____________.

a.) Freezing
b.) Oxidation
c.) Hydrogenation
d.) Crystallization

Answer: Hydrogenation

Leave a Reply