1. Who is regarded as father of modern chemistry ?
1. Ruterford
2. Einstein
3. Lavoisier
4. C.V. Raman

Answer: Option C- Lavoisier

2. The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

A. molality
B. molarity
C. normality
D. formality

Answer: Option A- molality

3. The most electronegative element among the following is

A. sodium
B. bromine
C. fluorine
D. oxygen

Answer: Option C- fluorine

4. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

A. Na
B. Ag
C. Hg
D. Fe

Answer: Option D- Fe

5. Rare gases are
a. mono atomic
b. di atomic
c. tri atomic
d. None of above

Answer: Option B- di atomic

6. What among following is used to produce artificial rain ?
a. copper oxide
b.carbon monoxide
c.silver iodide
d. silver nitrate

Answer: Option C- silver iodide

7. Oil of vitriol is
a. nitric acid
b. sulphuric acid
c. hydrochloric acid
d. phosphoric acid

Answer: Option B- sulphuric acid

8. Which is used in preparation of dynamite ?
a. glycerol
b. ethyl alcohol
c. methyl alcohol
d. glycol

Answer: Option A- glycerol

9. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

A. smelting
B. roasting
C. calcinations
D. froth floatation

Answer: Option A- smelting

10. What is Calcium sulphate ?
a. epsom salt
b. blue vitriol
c. gypsum salt
d. potash alum

Answer: Option C- gypsum salt

Leave a Reply