GENERAL SCIENCE- CHEMISTRY- 11 TO 20

11. Bleaching action of chlorine is by
a. decomposition
b. hydrolysis
c. reduction
d. oxidation

Answer: Option A- decomposition

12. Which metal is heaviest ?
a. osmium
b. mercury
c. iron
d. nickle

Answer: Option a- osmium

13. What is a mixture of potassium nitrate powdered charcoal and sulphur called?
a. paint
b. aluminium
c. brass
d. gun powder

Answer: Option D- gun powder

14. Nail polish remover contains ?
a. benzene
b. acetic acid
c. acetone
d. petroleum ether

answer: acetone

15.The oldest rocks in the earth’s crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock’s called

A. granite
B. basalt
C. igneous rocks
D. sedimentary rocks

Answer: Option C- igneous rocks

16. The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

A. Dalton’s law
B. Gay Lussac’s law
C. Henry’s law
D. Raoult’s law

Answer: Option C- Henry’s law

17. The main buffer system of the human blood is

A. H2CO3 – HCO3
B. H2CO3 – CO32-
C. CH3COOH – CH3COO-
D. NH2CONH2 – NH2CONH+

Answer: Option A- H2CO3 – HCO3

18.The gas present in the stratosphere which filters out some of the sun’s ultraviolet light and provides an effective shield against radiation damage to living things is

A. helium
B. ozone
C. oxygen
D. methane

Answer: Option B- ozone

19. The most commonly used bleaching agent is

A. alcohol
B. carbon dioxide
C. chlorine
D. sodium chlorine

Answer: Option C- chlorine

20. The nucleus of a hydrogen atom consists of

A. 1 proton only
B. 1 proton + 2 neutron
C. 1 neutron only
D. 1 electron only

Answer: Option A- 1 proton only

Leave a Reply