GENERAL SCIENCE- CHEMISTRY- 111 TO 120

111. ……………………… is used for food preservative
1.Salicyclic Acid
2.Citric Acid
3.Tartaric Acid
4.Boric Acid
5.None of these

Answer – 1. Salicyclic Acid

112. Which is also known as treacherous gas ?
1.Carbon-di-oxide
2.Oxygen
3.Chlorine
4.Carbon monoixde
5.None of these

Answer – 4. Carbon monoxide

113. ……………………. is a noble metal
1.Palladium
2.Platinum
3.Gold
4.Silver
5.All of these

Answer – 5. All of these

114. Babbit is an alloy of ……………………
1.Iron
2.Nickel
3.Tin
4.Copper
5.None of these

Answer – 3. Tin

115. Which is a good absorbant of colour ?
1.Solid Camper
2.Sodium Oxide
3.Animal Charcoal
4.Sodium hydroxide
5.None of these

Answer – 3. Animal Charcoal

116. Graphite has …………………. crystal system
1.Hexagonal
2.Polygon
3.Cubic
4.Pentagonal
5.None of these

Answer – 1. Hexagonal

117. Which of the following is used for washing wounds ?
1.Tartaric Acid
2.Salicyclic Acid
3.Oxalic Acid
4.Boric Acid
5.None of these

Answer – 4. Boric Acid

118. …………………… is used to slow down neutrons emitted in a nuclear fission reaction
1.Agent
2.Reactors
3.Moderators
4.Controller
5.None of these

Answer – 3. Moderators

119. Which is literally means ‘acid former’ ?
1.Nitrogen
2.Hydrogen
3.Oxygen
4.Carbon
5.None of these

Answer – 3. Oxygen

120.The bell metal is an alloy of-
(a) Nickel and copper
(b) Zinc and copper-
(c) Tin and copper
(d) Tin and aluminum
(e) Brass and nickel

Answer. (c)- Tin and copper

Leave a Reply