GENERAL SCIENCE- CHEMISTRY- 131 TO 140

131. Which of the following has the strongest
Bleaching property?
(a) Chlorine
(b) Fluorine
(c) Bromine
(d) Iodine
(e) Lithium

Answer. (a) Chlorine

132. The most abundant element in the earth’s
Crust is-
(a) O
(b) Al
(c) Si
(d) Fe
(e) N

Answer. (a) O

133. Which of the following gases do not form
Part of the atmosphere?
(a) Nitrogen
(b) Chlorine
(c) Carbon dioxide
(d) Oxygen
(e) Ozone

Answer. (b) Chlorine

134. Nitric acid does not react with-
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Zinc
(e) Iron

Answer. (b) Gold

135. Oxygen is manufactured by the fractional
Evaporation of-
(a) Water
(b) Liquid air
(c) Hydrogen peroxide
(d) Liquid oxygen
(e) None of the above

Answer. (b) Liquid air

136. Sodium burns in air to give-
(a) Sodium peroxide
(b) Sodium hydroxide
(c) Sodium monoxide
(d) Sodium oxide and sodium nitride
(e) Sodium oxide and sodium nitride

Answer. (a)Sodium peroxide

137. Argon gas was discovered by-
(a) William Ramsay
(b) Charles
(c) Cavendish
(d) John Davy
(e) Alfred Werner

Answer. (A) William Ramsay

138. Formaldehyde is the starting material for
The manufacture of-
(a) D. D. T.
(b) Rayon
(c) Bakelite
(d) Caprolactam
(e) Nylon

Answer. (c)Bakelite

139. During burnings of fuels, carbon and
Hydrogen present in the fuels are-
(a) Converted into carbon dioxide and
Water vapour
(b) Released into the atmosphere
(c) Absorbed by the surroundings
(d) Converted into alkanes
(e) Reduced

Answer. (a)Converted into carbon dioxide and
Water vapour

140. Dry ice is-
(a) Ice which never melts
(b) A term used for insensitive persons
(c) Solid carbon dioxide
(d) Frozen heavy water
(e) None of these

Answer. (c) Solid carbon dioxide

Leave a Reply