GENERAL SCIENCE- CHEMISTRY- 141 TO 150

141. The phenomenon of “metamerism” is
Shown by-
(a) Acetone and Propionaldehyde
(b) Methyl propylether and diethyl ether
(c) Ethyl alcohol and dimethyl ether
(d) Propionic acid and acetic acid
(e) Oxalic acid and lactic acid

Answer. (b)Methyl propylether and diethyl ether

142. If two liquids have widely different boiling
Points, they may be separated by-
(a) Steam distillation
(b) Decantation
(c) Evaporation
(d) Fractional distillation
(e) Sublimation

Answer. (d) Fractional distillation

143. What is laughing gas?
(a) Carbon dioxide
(b) Sulphur dioxide
(c) Nitrous oxide
(d) Hydrogen peroxide
(e) Carbon monoxide

Answer. (c) Nitrous oxide

144. Enzymes are
(a) carbohydrates
(b) proteins
(c) lipids
(d) steroids

Answer: proteins

145. Chlorofluoro carbons are widely used in
(a) micro ovens
(b) solar heaters
(c) washing machine
(d) refrigerators

Answer: refrigerators

146. Alcohol obtained in saponification process is
(a) ethyl alcohol
(b) methyl alcohol
(c) wood spirit
(d) glycerol

Answer: glycerol

147. A thick paste of cement, sand and water is called
(a) concrete
(b) RCC
(c) mortar
(d) kiln

Answer: mortar

148. KMnO4 can be used as
(a) insecticide
(b) fertilizer
(c) pesticide
(d) disinfectant

Answer: disinfectant

149.Which of the following gas is used in the fire extinguisher ?
(a) CO2
(b) NO2
(c) CO
(d) SO2

Answer: CO2

150. The compounds having same molecular formula but differ in their structures are called
(a) isomers
(b) isotopes
(c) polymers
(d) allotropes

Answer: isomers

Leave a Reply