21. The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called

A. specific heat
B. thermal capacity
C. water equivalent
D. None of the above

Answer: Option B- thermal capacity

22. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are

A. electrons
B. positrons
C. neutrons
D. mesons

Answer: Option D- mesons

23. The octane number of zero is assigned to

A. 2-methyl octane
B. n-heptane
C. iso-octane
D. 3-methyl octane

Answer: Option B- n-heptane

24. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is

A. Ni
B. Pb
C. Cu
D. Pt

Answer: Option A- Ni

25. Name commonly called laughing gas.

Ans- Nitrous oxide

26. Which of the following is the lightest metal ?

Ans- Lithium

28. The gas used to extinguish fire is

Ans- Carbon dioxide

29. The metal used in storage batteries

Ans- Lead

30. Heavy water is

Ans- Deuterium oxide

Leave a Reply