GENERAL SCIENCE- CHEMISTRY- 41 TO 50

41. The luster of a metal is due to

A. its high density
B. its high polishing
C. its chemical inertness
D. presence of free electrons

Answer: Option D- presence of free electrons

42. Which have the maximum density ?
a. Water
b.Benzene
c. Ice
d. Chloroform

Answer: Option A- Water

43. The most malleable metal is

A. platinum
B. silver
C. iron
D. gold

Answer: Option D- gold

44. . Aspirin is
a. acetyl salicylic acid
b. sodium salicylate
c. methyl salicylate
d. ethyl salicylate

Answer: Option A- acetyl salicylic acid

45. The oxide of Nitrogen used in medicine as anaesthetic is ?
a. Nitrogen pentoxide
b. Nitrous oxide
c. Nitric oxide
d. Nitrogen dioxide

Answer: Option A- Nitrogen pentoxide

46. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen?
a. Cadmium
b. Lithium
c.Potassium
d. Sodium

Answer: Option A- Cadmium

47. The most electronegative element among the following is
a. sodium
b. bromine
c. fluorine
d. oxygen

Answer: Option C- fluorine

48.The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called a

A. thermoplastic
B. thermoset
C. chemical compound
D. polymer

Answer: Option B- thermoset

49. Which of the primary component of natural gas?
a. Ethane
b. Propane
c. Methane
d. Butane

Answer: Option C- Methane

50. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is ?
a. Na
b. Ag
c. Hg
d. Fe

Answer: Option D- Fe

Leave a Reply