61. The iron ore magnetite consists of

A. Fe2O3
B. Fe3OH4
C. FeCO3
D. 3Fe2O3 .. 3H2O

Answer: Option A- Fe2O3

62. The main chemical constituent of clay is

A. silicon oxide
B. aluminium borosilicate
C. zeolites
D. aluminium silicate

Answer: Option D- aluminium silicate

63. The mineral containing both magnesium and calcium is

A. magnesite
B. calcite
C. carnallite
D. dolomite

Answer: Option D- dolomite

64. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is ?
a. Pb
b. Ni
c. Cu
d. Pt

Answer: Option B- Ni

65. The metal does not give H2 on treatment with dilute HCL is

A. Zn
B. Fe
C. Ag
D. Ca

Answer: Option C- Ag

66.The most extensive, commercially useful source of thorium as monazite sand occurs in India at

A. Orissa coast
B. Travancore coast
C. West Bengal coast
D. Gujarat coast

Answer: Option B- Travancore coast

67. The maximum number of isomers for an alkene with molecular formula C4H8 is

A. 5
B. 4
C. 2
D. 3

Answer: Option B- 4

68. The luster of a metal is due to :
a. high polishing
b. high density
c. chemical inertness
d. presence of free electrons

Answer: Option D- presence of free electrons

69. The most important ore of aluminium is

A. bauxite
B. magnetite
C. haematite
D. monazite

Answer: Option A- bauxite

70. The number of electrons presents in H+ is

A. zero
B. one
C. two
D. three

Answer: Option A- zero

Leave a Reply